Onderwerp: Re: FW: Grondslag voor een Revolutie
Van: Rik Min <r.min@hetnet.nl>
Datum: 27-9-2013 15:30
Aan: rene@occupyenschede.org
CC: Corry Westgeest <c.westgeest@worldonline.nl>, "ncpn.twente@worldmail.nl" <ncpn.twente@worldmail.nl>

Beste Rene,

Mijn kritiek op jullie, de occupy-beweging en jullie stuk (waarbij ik deels ook argumenten van mijn politieke vrienden gebruik):
Hoe de theorie botste met de praktijk
De Occupy-beweging is eigenlijk mislukt. Het is een soort narcistisch carnaval van allemaal losse meningen. Waarom is ze mislukt en heeft ze geen enkele van de, in het begin zo veelbelovende, verwachtingen waargemaakt? Waarom zakken zelfs de meest populaire acties van links vroeg of laat weg in een moeras van academische retoriek en zinloos anti-hiërarchisch en anti-staat krachtsvertoon?

Toen in september 2011 de bezetting van het Zuccotti-park begon, was de Occupy-beweging een enorm populaire actie, misschien wel de populairste linkse beweging sinds de jaren 1930. De leus was immers ook perfect: de 99% tegen de 1%.

Maar al snel na de oprichting hadden een heel groot aantal mensen deze leus volkomen kapot gediscussieerd en in een verkeerde richting 'helpen' uitleggen. Die 1% was niet de bezittende klasse maar een soort elite; een soort bestuurslaag. Onzin dus. Daarmee werd de leus een nietszeggende karikatuur. Niet-materialistisch gedacht; dus idealistisch geneuzel, zo niet metafysisch.

Praktisch iedereen had immers een enorme hekel aan Wallstreet. En bijna iedereen was blij dat eindelijk iemand uiting gaf aan onze woede tegenover deze overbetaalde bedriegers. Allerlei prominente figuren doken op in het Zuccotti-park en de media schonken overvloedige aandacht aan het gebeuren.

Voor elke linkse beweging is de opbouw van een democratische cultuur van het allergrootste belang, maar tegelijkertijd ook niet meer dan een vertrekpunt. De Occupy-beweging is helaas niet verder gekomen dat dit punt. Men is er nooit in geslaagd een (echte) staking te organiseren, of het wervingsbureau van een economiefaculteit te blokkeren of het gebouw van een faculteitsbestuur te bezetten. Het ging altijd alleen maar om de horizontale cultuur: 'Het proces is de boodschap', zoals de demonstranten het formuleerden, dus een tentenkamp opslaan, samen koken, dagelijks plenair vergaderen, de publieke ruimte in bezit nemen. Buiten dat heeft men geen enkele strategie ontwikkeld, noch een programma dat men aan de buitenwereld wilde voorleggen.

Men stelde helemaal geen eisen! Vreemd. Zeer vreemd.

Hier komt de fundamentele tegenspraak van de hele campagne aan het licht. Wie in 2011 tegen Wallstreet demonstreerde, richtte zich blijkbaar tegen het stuitend financieel mismanagement dat ons de grote recessie heeft bezorgd; tegen de politieke macht van het geld, die de banken heeft gered; tegen de almaar uitdijende cultuur van afkoopsommen, waarin de productieve arbeid van onze samenleving omgezet wordt in bonussen voor de één-procentelite. Maar die elite zelf heeft niet de echte macht. Het zijn slechts - zeer zeer goedbetaalde - dienaren van de bezittende klasse.

Om haar sociale basis te verbreden moet een protestbeweging analyses, theorieën en strategieën ontwikkelen. Maar de mensen van de Occupy-beweging hebben zoveel getheoretiseerd dat het voldoende is voor alle protesten van de afgelopen veertig jaar tezamen, en toch hebben ze op de een of andere manier hun examen niet gehaald. De Occupy-beweging heeft een hele hoop goed gedaan: ze had een geweldige leus en de perfecte vijand, en zij wist het publiek te inspireren. Ze heeft een democratische actiecultuur ontwikkeld (maar in-adequaat), zelfs ook wel contact gezocht met de vakbonden en veel over solidariteit gesproken. In de praktijk behielden de academische behoeften echter de overhand. De beweging verwerd tot proefveld voor de theorie. New-age theorie en theorieën?

Voor ons - marxisten - staat inmiddels vast dat de conservatieve hegemonie alleen maar doorbroken kan worden door een sociale massabeweging ter linkerzijde. Maar hoe moet die er uitzien om een kans van slagen te hebben? Het moet in elk geval een beweging zijn die haar centrale waarden niet afleidt van een abstracte vijandschap tegenover de staat of van de behoefte van de activisten aan een 'eigen stem', maar van de dagelijkse noden van de werkende mensen, incl. MKBers, kleine ondernemers, werkzoekenden en zzper.

Rik Min

Op 23-9-2013 14:31, Rik Min schreef:
Beste Rene,

Mijn goede email adres is r.min@hetnet.nl

Ik ga het lezen.

Rik Min
www.ncpn-twente.nl


Je schreef:

 

Van: Occupy Enschede [mailto:rene@occupyenschede.org]
Verzonden: zaterdag 21 september 2013 9:28
Aan: Rik Min
Onderwerp: Grondslag voor een Revolutie

 

Beste Rik,

 

Ik dacht dat je dit stuk genaamd 'deGrondslag voor een Revolutie' misschien wel interessant zou vinden:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/67378968/grondslagoccupy.pdf

 

Het is de vertaling van een standaarddocument van Occupy: 

Op deze pagina:

http://occupyenschede.org/bookmarks/view/5982/de-grondslag-voor-een-revolutie-door-de-15m-occupybeweging

kan je je commentaar of suggesties voor een betere vertaling geven.

 

Voor Occupy Enschede,

René Meijer

 

Twitter: Occupy Enschede

Facebook: Occupy Enschede

YouTube: Occupy Enschede TV  

Weblog: Occupy Enschede

Website: Occupy Enschede

adres: Gerststraat 3a 7545GP Enschede

telefooon: 053-4305809